Et problem jeg skulle ønske var løst

…lyder en oppgave vi fikk utdelt på skolen i januar. Siden da har jeg brukt lang tid på å finne ut hva dette problemet kan være, og etter mye om og men konkluderer jeg med det samme hver eneste gang. Problemet er oss. Meg og deg som mest sannsynligvis har fremtiden sikret med et sted å bo, nok med mat og noen å være glad i. Vi fortrenger hvordan det kunne vært om vi ikke var like heldige med hvor vi kommer fra og lever oss inn i en liten boble fylt med hverdagsproblemer og stress.

Skjermbilde 2016-03-20 kl. 14.02.23

For store problemer?
Det er mange problemer jeg skulle ønske var løst, dette er veldig store problemer som det allerede er søkelys på og som trenger mye mer tid og ressurser enn de fleste andre problemer. Et eksempel på et slikt problem skrev jeg om i mitt første innlegg, urettferdigheten rundt pelsdyroppdrett. Vi kunne spist mindre kjøtt, vi kunne fått slutt på fattigdom og vi kunne fått fred på jorden, men det krever mye mer arbeid enn det tar å lage en morsom og kreativ app. Datoen er 9. april 2016 og jeg kan få matvarer levert på døren sammen med bestillingen fra polet og regningene i posten som jeg kan betale på 20 sekunder via mobilbank. Tenk på alle pengene, ressursene og tiden man hadde hatt til sammen om alle skapere av «ubrukelige» apper og tjenester samarbeidet på det som virkelig utgjør en forskjell.

 • Ca. 795 millioner mennesker i verden lider av underernæring
 • Ca. 836 millioner mennesker lever i ekstrem fattigdom
 • Over 50 milliarder dyr drepes i kjøttindustrien hvert år
 • Ca. 59,5 millioner mennesker er på flukt i verden

Gründere nå til dags leter etter et problem de kan satse alt av tid og penger på for å selv bli rike både på penger og suksess. Når jeg tenker over det kan det egentlig ikke kalles problemer, for det er jo absolutt ikke det. Et problem er at 6,4 millioner tonn søppel havner i havet hvert eneste år. Det er ikke et problem om jeg ikke har muligheten til å få matvarer levert på døren. Så hvorfor løser vi problemer som ikke finnes?

Viktigst av alt
Jorda vår. Ingen jord, ingen oss. Det er ikke mange årene siden jeg kunne lese at om 50 år vil den globale temperaturen ha steget med to grader og tenke «digg, sommer hele året», og hoppe videre på neste tanke. Jeg er sikker på at det er mange som fremdeles tenker det samme, samme folkene som kjører i andre gir til jobb for og få bilen varm om vinteren. Det skremmer meg, fordi jeg vet at folk er klar over at isbjørnene på polene sliter med å overleve på grunn av dårlige isforhold og jeg vet at folk er klar over at det å kaste søppel i naturen ikke er bra. Men likevel gjør mange det, og jeg undrer så forferdelig mye på hvorfor.

Hva kan du gjøre?
Det er lite som stopper deg fra å bidra til noe større, det handler om små ting som å spise kjøtt og melkeprodukter litt sjeldnere, tenke litt mer over hva du har på deg og gi litt penger til de som trenger det, ved for eksempel å bli fadder hos blant annet PlanUnicefWWF og Regnskog.

Kort oppsummert
Vi må skjerpe oss, skjerpe oss enda mer enn det vi gjør i dag. Mennesker og dyr sulter, mennesker og dyr er på flukt, mennesker og dyr blir mishandlet, mennesker og dyr mister hjemmene sine på grunn av klimaendringer, mennesker og dyr dør. Jorden dør. Vi dør. Det er helt absurd og det er synd at det er så mange som ikke bryr seg. Mange som aldri ville løftet en finger for andre enn seg selv. Jeg sier ikke at vi skal stoppe å leve livene våre og ikke bry oss om egne problemer, men det handler om å sette ting i perspektiv, tenke oftere over hvor heldige vi er. Du og jeg som sitter her med fremtiden i hendene våre og muligheten til å gjøre hva vi vil og hva som trengs.

Hvorfor skal halve verden gå fremover når tiden står stille for resten?


Comments 5

 1. Dritbra innlegg, Helene! Helt enig om at vi må fokusere mer på de større problemene selv om vi kanskje føler oss små, for sammen er vi jo store. De materialistiske problemene våres må legges til side, og jeg merker selv rundt diskusjonen rundt dette temaet på skolen at vi begynner å tenke mer på politiske problemer, utdanning, miljøet, dyrene, flyktningskrisen osv. Noe jeg ser på som en veldig bra ting!

  1. Post
   Author
 2. Pingback: Problemer vi vil ha løst - Digital Markedsføring, Westerdals

 3. Pingback: Hvilket problem ønsker jeg å løse? – Martine Lootz Benestad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *